Home » Sportboek van het Jaar

Sportboek van het Jaar

sportboek van het jaarSinds 2004 wordt er ieder jaar de Nico Scheepmaker Beker uitgereikt voor het Sportboek van het Jaar. De prijs is vernoemd naar de sportjournalist Nico Scheepmaker, die een vooraanstaande rol heeft gespeeld binnen de Nederlandse sportjournalistiek. Auke Kok won de allereerste beker voor het Sportboek van het Jaar 2004. Momenteel is Wilfried de Jong de gelukkige.

Nico Scheepmaker

De Amsterdammer Nico Scheepmaker leeft van 1930 tot en met 1990. Hij schreef columns voor Sport&Sportwereld, Algemeen Handelsblad, Het Parool, de Volkskrant, Hollands Maandblad, Vrij Nederland, Voetbal International en de GPD-kranten. Ook kwamen er vuistdikke sportboeken van de hand van Scheepmaker. Het meest bekende werk is Cruijff, Hendrik Johannes, fenomeen. In 1986 verscheen ook Theo Koomen, leven in woord en beeld. Scheepmaker zorgde voor een nieuwe benadering binnen de sportjournalistiek. Normaliter werd een volledig beeld van een wedstrijd gegeven, Nico Scheepmaker legde de focus volledig op één speler. Het individu kreeg een gezicht en ook gaf hij zeer gerichte beoordelingen over de prestaties van een speler. Daarmee was hij een pionier op het gebied van statistieken binnen het voetbal. Het was reden voor de prijs voor het Sportboek van het Jaar naam Scheepmaker te vernoemen.

Vakprijs en publieksprijs

Sinds de invoering van de prijs voor het Sportboek van het Jaar is ervoor gekozen om twee prijzen uit te reiken. De vakprijs levert de winnaar de Nico Scheepmaker Beker op. Hiervoor wordt ieder jaar eerst een voorselectie gemaakt. Daarnaast kan het publiek ook een stem uitbrengen voor de publieksprijs. Alle boeken die in een bepaald jaar zijn verschenen worden onder elkaar gezet, wat in sommige gevallen voor ongekende lijst zorgde. Hieronder een overzicht van de winnaars van de Nico Scheepmaker Beker.

Sportboek van het Jaar

2004 – Auke Kok – 1974 Wij waren de besten
2005 – Joop Holthausen – Het geheim van Raleigh
2006 – Marcel van Roosmalen – Je hebt het niet van mij
2007 – Diverse auteurs – Willem van Hanegem de biografie
2008 – Iwan van Duren en Marcel Rözer – Voetbal in een vuile oorlog
2009 – Erik Brouwer – Spartacus
2010 – Edwin Schoon – De macht van de bal
2011 – Carel van Hees – Eversteijn
2012 – Wilfried de Jong – Kop in de wind

Publieksprijs

2004 – Frits van Someren – Leven van Formule 1-coureur Godin de Beaufort
2005 – Menno Pot – Vak 127
2006 – Paul Vos – Hooligans, 16 openhartige verhalen
2007 – Hans Klippus en Lex Stofkooper – De Derby Rood en Blauw
2008 – Jeroen van den Berg – PSV 1988, reconstructie van een gouden jaar
2009 – Gerrit-Jan van Heemst – De dag van Pim en Pierre
2010 – Guido Bindels – Teun van Vliet
2011 – Thomas Dekker – Schoon genoeg
2012 – Sjoerd Mossou – Avondje NAC